Nieuws

BIBAC Plus 2017

  • Geschreven door Jean-Marie De Vogelaere op maandag 3 april 2017

Van 19 t/m 22 maart 2017 vond de BIBAC beurs plaats. Ook de Kroonbakkers namen hieraan deel ! Ze stonden op de stand van 'Bakkers Vlaanderen'. De driejaarlijkse Bibac bakkersbeurs werd voor de editie 2017 uitgebreid met de sector slagers en traiteurs. Bibac Plus behoudt, als nieuwe naam, de link met haar vroegere notoriëteit en benadrukt tezelfdertijd de nieuwe uitbreiding naar de slagers en traiteurs sector. Het objectief was een “nationale retail voedingsbeurs” waar elke professioneel zijn gading kan vinden voor alle producten en diensten binnen de voedingssector. Naast het ontdekken van uw bestaande en nieuwe leveranciers bood Bibac Plus dagelijks de mogelijkheid nieuwe technieken en nieuwe ontwikkelingen te bewonderen op de demo ruimtes.

    

Kroonbakker Wim Rutsaert lanceert Ruiseleeds molenbrood

  • Geschreven door Liesbeth op zondag 27 november 2016

Sofie, Wim en de lokale windmolenaar bij het Ruiseleeds molenbrood.

Het was op woensdag 23 november 2016 vieren geblazen bij Kroonbakker Rutsaert uit Ruiselede. Wim en Sofie ontvingen van de plaatselijke Unizo-voorzitter het HIB-label (Handmade in Belgium).

Van deze gelegenheid maakte Wim ook gebruik om het Ruiseleeds molenbrood te lanceren. Ruiselede is van oudsher een molendorp. Honderd jaar geleden stonden aldaar maar liefst 7 windmolens het graan uit de streek te malen. Dit inspireerde Wim, om zich te onderscheiden, maar hij deed het ook voor de Ruiseledenaars. Hij wil voor jong en oud de plaatselijke tradities in ere bewaren en wil vooral ook de kinderen het proces van molensteen tot brood levendig voor ogen houden.

Wim ging bij de ontwikkeling van het Ruiseleeds molenbrood voor een brede doelgroep. 'Iedereen kan dit brood elke dag consumeren’, aldus Wim; 'het is bruin en een bron van voedingsvezels, maar toch niet te zwaar. De smaak is natuurlijk, je proeft er zo het koren in de fijne kruim. En, de wens van de hedendaagse consument blijft centraal: het blijft lang vers en het is een heel gezond brood met alle componenten van de graankorrels erin.'  De plaatselijke Ruiseleedse molenaar (mee op de foto) en de huisleverancier van meel en bloem hielpen Wim aan het meest geschikte meel. De afwerking met een silhouet van een windmolenke, dat is Wim’s eigen idee .

Sofie zal het brood een centrale plaats geven in de winkel en extra promoten bij haar klanten. Ze hoopt op bijzondere waardering voor hun nieuwste creatie. Beiden zijn ze ervan overtuigd dat het onderscheidend vermogen en de lokale beleving heel bijzondere ingrediënten zijn in het succes van de lokale bakker. 'Goe bezig !’ , Sofie en Wim.

Kroonbakker Frank Vandenheede uit Oudenaarde wint wedstrijd ‘beste Sinterklaasspeculoos’ van Vlaanderen

  • Geschreven door Liesbeth op zondag 27 november 2016

   

Op 9 november 2016 tijdens het eindejaarsdemo-event van de Kroonbakkers werd ook de wedstrijd ‘beste Sinterklaasspeculoos’ van de Kroonbakkers georganiseerd. In de finale met 12 inzendingen van diverse Kroonbakkers uit het Vlaamse land werd Frank Vandenheede door een vak- en consumentenjury gekroond tot winnaar. De omschrijving van de speculoos van Frank Vandenheede luidt : een aantrekkelijk warm roodbruin, glanzend uiterlijk met duidelijke print en vorm. De speculoos is flink gebakken zonder echt hard te zijn. De smaak is natuurlijk, weinig uitgesproken maar heel rijk.  Het was in de wedstrijd Zuid-Oost Vlaanderen boven trouwens met Bart Schelstraete van Bakkerij Sint Anna uit Zottegem op de tweede plaats. Frederik Delrue uit Tervuren werd verdienstelijk derde. Ook aan Bart en Fredrik : proficiat!

Het geschikte moment dus om winnaar Frank te bezoeken tijdens het speculoosbakken. Frank maakt seizoensproducten als Sinterklaasspeculoos graag. De klanten waarderen het bijzonder dat deze producten uit eigen atelier blijven komen. ‘Zo kan ik het best de kwaliteit garanderen en het doet de winkelkassa extra rinkelen. Dit is mijn manier van reclame maken, niet spectaculair, maar heel doeltreffend’, aldus Frank Vandenheede.

Het recept, dat is een werk van jaren. Het begon met het oorspronkelijke recept van de vroegere bakker, maar Frank optimaliseerde het recept van jaar tot jaar. ‘Het was een kwestie van zoeken, uitproberen en niet rap tevreden zijn’, aldus Frank. ‘Maar ik doe dat graag, dat is mijn passie, mijn gedrevenheid’. Toen we hem vertelden dat de mooie, duidelijke print van de speculoospoppen, naast de smaak uiteraard, doorslaggevend was; gaf hij spontaan een collegiale tip mee : 'laat de gevormde deeg voor het bakken licht gecontroleerd verkorsten en je bekomt dit mooie resultaat.'

Frank heeft 3 grote maten van speculoos Sinterklazen en dan zijn er nog de ‘kleintjes’ die hij verkoop in zakjes. 'Van deze laatste gaan er wekelijks meer dan 1.800 over de toonbank in de aanloop van Sinterklaas. De klanten nemen dit spontaan mee uit de mand in de winkel, maar ik ken ook mensen die er van ver speciaal voor komen. De onderscheiding die ik naast de speculoos plaatste doet natuurlijk ook zijn werk’, meent Frank.

Frank is heel vereerd met de onderscheiding. ‘Het doet ferm deugd om winnaar te zijn, want er zitten flinke kleppers bij de Kroonbakkers, ik besef dat goed’, glundert hij. ‘Je ziet mij weinig op evenementen in het algemeen, maar wat ik bij de werking van de Kroonbakkers het meest waardeer, zijn de productkeuringen. Ik bekijk de cijfers eerst zelf en bespreek die daarna met mijn bakkers. Het is, net als zo’n wedstrijd, een bijzonder goed middel om ons scherp te houden.’

Kroonbakker Bakery Art viert 20-jarig bestaan

  • Geschreven door Liesbeth op donderdag 15 september 2016

  

Op 7 augustus vierde Kroonbakker Bakery Art zijn 20-jarig bestaan met een feestelijke opendeurdag. Dit evenement was een groot succes en kreeg zo'n 700 bezoekers over de vloer !

 

Oudere berichten lees je in ons archief.